Cart Total Items (0)

Košarica

Kroz pet dana trajanja festivala u dvorani Gradski vrt čak pedeset i pet domaćih nakladnika predstavilo je svoje najnovije i one malo starije naslove. Paralelno sa sajamskim dijelom, odvijao se i književni program s promocijama i sadržajima za najmlađe čitatelje. Organizatori su pripremili više od 60 visokokvalitetnih programa, svatko je mogao pronaći nešto za sebe, a velik broj posjetitelj u Dvorani, kako na štandovima tako i u publici, potvrđuje širok interes publike za knjigom i čitanjem.

Dojmove, emocije i osvrt na proteklih pet dana u nekoliko su rečenica saželi i članovi organizacijskog tima Festivala.

 „Drugi Panonski festival knjige je iza nas, pet dana druženja s knjigama i njihovim tvorcima: autorima, urednicima, nakladnicima, pet dana druženja s mnogobrojnim čitateljima koji su dokazali ne samo da Osijek, a s njim i cijeli istok Hrvatske, čita, nego i zaslužuje manifestaciju festivalskog tipa, prostor susreta, prostor mašte, znanosti, uma, igre, glazbe. Kao urednici mi je bila čast biti dijelom svega. Preostaje mi zahvaliti svima koji su se odazvali našem pozivu i posjetili grad, kao i radost ponovnih susreta za godinu dana. U kasno proljeće/mlado ljeto.“ Istaknula je Ivana Šojat, glavna urednica programa Panonskog festivala knjige.

Zadovoljstvo nije krila ni Ana Marić Laušin, urednica ovogodišnje programa za djecu i mlade. „Izbor knjiga, kvaliteta ponuđenih sadržaja i opseg programa na Festivalu, a ponajviše interes koji pobuđuju kod svih segmenata društva, od  baka, djeda, umirovljenika, roditelja, odgojitelja, profesorskog i nastavnog osoblja, do same djece, kako veće tako i one manje i skroz male, govore i potvrđuju da se za budućnost knjige, pisanog, ilustriranog i tiskanog ne moramo brinuti. Nego samo njegovati i poticati njihov daljnji nastanak, razvoj i reprodukciju. A to je upravo ono što Panonski festival knjige u Osijeku čini, i zato mu se svake godine iznova veselimo.“

Mišo Nejašmić supervizor sveukupne organizacije Festivala istaknuo je kako je Panonski festival knjige u svom drugom izdanju pokazao da grad Osijek i Slavonija imaju kapacitet za festival kakvim se baš i ne mogu pohvaliti mnogo veći gradovi u Europi i svijetu. „Posjećenost programskog dijela pogotovo dječjih programa zalog je za budućnost ove manifestacije te prenošenje i razvoj kulturnih obrazaca vezanih za knjigu i poticanje čitanja. Sve to dat će u budućnosti još jednu bitnu komponentu kvalitete života ljudima koji žive u ovom dijelu Hrvatske. Ne treba prešuti ni potencijale koji stoje pred ovom manifestacijom i šire od granica u kojima, mislim da slobodno već sad možemo reći etablirala, te u duhu svog imena razvoj nastavi u jačanju međunarodne i regionalne komponente.“

„Ponudom knjiga bogat, ponajboljim gostima aktualan, temama intrigantan, stručan i zabavan… opuštena atmosfera za posjetitelje, goste festivala, što uključuje brojne učenike koji su organizirano došli na drugi Panonski festival knjige, uz profesionalno vođenje cijelog šireg tima (moderatori, informatori, fotograf, PR, DJ…), pretvorili su cijelu manifestaciju u ugodni dnevni boravak svih pet dana. To nije samo dojam, jer Festival je prihvaćen odmah, kao da postoji u suživotu s gradom ali i šire, desetke godina… Upravo onako kako je i mnoštvo pjevalo sa Zoranom Predinom ispred KC-a, “A sad adio…”, do sljedeće godine u isto vrijeme… Zaključio  je ispred Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

 


Kontakt:

Srđan Lukačević
PFK PR 
095 900 5185
press@pfk.hr
osa.osijek@gmail.com

 

X