Cart Total Items (0)

Košarica

image
O PFK

Priča o PFK

Što je Panonski festival knjige?

Prvi Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i Hrvatske, a posvećen je kulturnim i povijesnim velikanima koji su svojim djelima obogatili kulturu panonske regije bilježeći esenciju duha koji je umjesto iščezlog mora nastanio nastanio prostranstvo kojim su oduvijek jurišali ili se valjali kako ljudi, tako i vjetrovi, u valovima se civilizacijski miješali, uzajamno obogaćivali.

Festival je okrenut ljubiteljima pisane riječi i svima koji u knjigama vide putokaz za razvoj mašte, za putovanje svjetovima koje samo umom možemo dosegnuti, intelektualni napredak te iskorak u nove neistražene svjetove.

Festival je mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, kako novih, tako i etabliranih književnih zvijezda Panonije te književne publike koja uživa u pisanoj riječi i razmjeni plodotvornih ideja.

Tko su panonski admirali?

To su povijesne i književne ličnosti koje su ostavile dubok trag u srednjoeuropskoj kulturi panonskog područja: Antun Gustav Matoš, Dora Pejačević, Fabijan Šovagović, Ivan Kozarac, Franjo Josip I, Danilo Kiš, Imre Kertész, Béla Hamvas, Dobriša Cesarić te brojni drugi.

Njima uz bok plove i suvremeni admirali književne riječi, sve odreda zanimljivi gosti i moderatori Festivala koji će se izmjenjivati ove i sljedećih godina na glavnoj pozornici PFK.

Zaplovite s panonskim admiralima u nezaboravnu avanturu. Osjetite širinu i slobodu prostranstva Panonije – raskrižja i mjesta susreta Srednje Europe.

Dođite na Festival
i upoznajte ih sve!

O PFK

Urednici PFK programa

GLAVNA UREDNICA

Ivana Šojat

Osječanka, rockerica, darkerica, grliteljica i zaštitnica stabala, pasa, nejakih, svih živih, pasionirana čitateljica crnih kronika i analitičarka psihoza, trauma i oblaka rodila se u najluđem i najkraćem mjesecu, 1971.

Iako je poezijom započela svoj književni put, do sad je objavila devet romana (od kojih su dva za mlade), pet zbirki poezije, tri zbirke kratkih priča, zbirku eseja i dvije slikovnice za djecu. Valjda u želji da o svijetu dozna što je moguće više, sudjelovala je u ratu, glačala rublje za druge, bila sudski tumač u Belgiji, vozila se u tenku i oklopnom transporteru, naučila jahati konje, penjala se po brdima, učila mačevanje, vrtlarenje, veslanje, pecanje, kopala po arhivima i zemlji, družila se s travarima, biciklom zalazila u ritove, pjevala u rock-grupama, ali i opernom zboru HNK u Osijeku.

Trenutno živi, radi i prevodi s francuskog i engleskog. Iza sebe ima sedamdesetak prijevoda.

UREDNICA DJEČJEG PROGRAMA

Ana Marić Laušin

(Su)Kreatorica kulturnih programa u Kulturnom centru Osijek. 

Organizacija kulturnih događanja, kulturni menadžment i komunikacija njezine su uže specijalnosti, ali i posebna (i osobna) strast koju živi i - radi.

O PFK

Riječ organizatora

Osijek je kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju „zastavicu“ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Organizacija ovog Festivala u gradu Osijeku još je jedan pokazatelj kako se Osijek budi na više razina, a sam Panonski festival knjige „začin“ je koji dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti te kao takav ostvaruje kulturni značaj za širu regiju. 

Slavko Kozina, Predsjednik ZNK HGK

Spremni za Vaša pitanja

Kontaktirajte nas

Telefon: + 1 4561 682
SRI / ČET / NED 10-20H
PET/SUB 10-21H
ULAZ SLOBODAN
Prošla izdanja PFK-a

Arhiva

X