Cart Total Items (0)

Košarica

Panonski festival knjige svečano je otvoren u Osijeku u prisustvu brojnih predstavnika kulturne, političke i akademske zajednice te velikog broja posjetitelja.

Na gotovo 2.000 kvadratnih metara dvorane Gradski vrt, do 28. svibnja, više od 40 nakladnika predstavit će nova izdanja domaćih autora. Uz promocije knjiga, bogat program Festivala uključuje i brojne radionice namijenjene djeci i mladima.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK, istaknuo je kako je Festival kulturni događaj od velikog značaja za cijelu Slavoniju te da Osijek kao sveučilišni grad zaslužuje ovakvu manifestaciju.

„Niz događanja koja će se održati na ovom sajmu poticaj su prije svega mladima, djeci i studentima, da im knjiga i čitanje postanu navika i potreba. Knjiga ima snažnu društvenu ulogu, prije svega u nacionalnoj kulturi i obrazovanju te je iz tog razloga neophodna sustavna briga države za promociju i nakladništva i knjižarstva. Knjiga nije važna samo u nastavnom i obrazovnom procesu, jer neovisno o tome što imamo ubrzan razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologije, i će dalje biti snažan doprinos transferu znanja, informacija i rezultata znanstvenih istraživanja. Posebno je to važno za gospodarstvo, jer se i konkurentnost i produktivnost temelje na znanju i inovacijama“, kazao je Kovačević.

PFK se održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Zajednice nakladnika i knjižara HGK, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. „Osijek kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio je zadnju ‘zastavicu’ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Napokon imaju svoj Interliber. Publika će moći uživati u predstavljanjima novih naslova, u dobrim popustima na nove i još boljim na starije naslove. Također, moći će sudjelovati u promocijama kroz interakciju s etabliranim književnicima, ali i panelima na temu politike, nogometa, vina, zakona o jeziku”, kazao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da ovaj projekt na tragu svega onoga što Ministarstvo čini za promicanje čitanja, da je dio provedbe nacionalne strategije i politike poticanja knjige i nakladništva. „U ovom mandatu smo otvorili i sufinancirali više od 20 knjižara u Hrvatskoj, a uz to, otvorili smo i obnovili brojne knjižnice“, kazala je ministrica ističući da podaci o čitanju u Hrvatskoj nisu zadovoljavajući, ali da je dobro što je zaustavljen negativni trend pada čitanja.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio je da grad napreduje i gospodarski i kulturno, te je naveo da je u planu obnova Hrvatskog narodnog kazališta te gradnja dvorane Vatroslava Lisinskog u sklopu Kulturnog centra Osijek. „Kulturu u Osijeku dižemo na jednu višu razinu, a upravo je Panonski festival knjige jedna od stvari koja tome daje značaj“, kazao je Radić i ocijenio da će sajam privući ne samo Osječane već i ljubitelje knjige iz drugih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja.

Prvo izdanje PFK održava se pod sloganom „Čitaj, lega, čitaj“, s namjerom promoviranja pisane riječi i poticanje čitanja. „U današnje vrijeme kada se život, osobito za mlađe generacije odvija iznimno brzo i uglavnom na elektronskim uređajima, potrebno ih je vratiti nekim vrijednostima koje su naše generacije njegovale. Knjigu u rukama ne mogu zamijeniti mobiteli i tableti i drago mi je što se i na ovaj način popularizira čitanje knjiga. S obzirom na najavljeni program, siguran sam da će sve generacije naći nešto za sebe“ rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Urednici ovogodišnjeg programa PFK-a, Ivana Šojat, Ádám Walkó te Ana Marić Laušin,  osmislili su više od 55 atraktivnih programa za sve uzraste. Naglasak je na djeci i mladima koji uz ponudu naslova namijenjenu njima, mogu uživati u brojnim literarnim, kreativnim, dramskim i STEM radionicama. U sklopu Festivala održat će se i panel rasprava pod naslovom „Misli globalno, piši standardno, pričaj lokalno”, o prijedlogu novog Zakonu o hrvatskom jeziku na kojem će sudjelovati ministrica Obuljen Koržinek.

U sljedećih pet dana osječki sajam knjige ugostit će zanimljive autorice i autore, govornike i poznate osobe iz javnog života. Samo neki od njih su Mate Granić, Marko Gregur, Damir Karakaš , Ivica Vrkić, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Đurđica Čilić, Zoran Žmirić, László Végel i Niko Kranjčar.

 


Kontakt:

Srđan Lukačević
PFK PR 
095 900 5185
press@pfk.hr
osa.osijek@gmail.com

 

X