Cart Total Items (0)

Košarica

Svečano otvorenje u prisustvu brojnih predstavnika kulturne, političke i akademske zajednice te velikog broja posjetitelja.

Na drugom Panonskom festivalu knjige, koji se do 26. svibnja održava na gotovo 2.000 četvornih metara osječke Športske dvorane Gradski vrt, nova izdanja domaćih i stranih autora predstavit će 55 nakladnika. Uz promocije knjiga, bogat program Festivala uključuje i brojne radionice namijenjene djeci i mladima. Ove godine organizatori su pripremili gotovo 60 programa – 28 za odrasle i 30 programa za djecu i mlade.

Ovogodišnji Panonski festival knjige u znaku je 150. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić čime se i na ovaj način željelo prisjetiti njezinog neizbrisivog doprinosa domaćoj i svjetskoj književnosti. Njezin utjecaj i dalje se osjeća kroz generacije, a njena djela prevedena su na sve važnije svjetske jezike, čime je postala jedna od neprepoznatljivijih figura hrvatske kulture i književnosti.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko baranjske te Grada Osijeka. Partneri Festivala su Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, istaknuo je kako je Festival kulturni događaj od velikog značaja za cijelu Slavoniju te da Osijek kao sveučilišni grad zaslužuje ovakvu manifestaciju. „Osijek je se kao domaćin Panonskog festivala knjige pokazao kao pravi izbor iz više razloga. Osim što ga je publika prošle godine objeručke prihvatila, Osijek je zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Festival dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti te kao takav ostvaruje kulturni značaj za širu regiju kao svojevrsni Panonski bazen jer je taj identitet puno širi od Osijeka ili od same Hrvatske“, kazao je Kozina i zahvalio HGK što omogućuje da se organiziraju manifestacije poput ove, koje stvaraju dodanu vrijednost u kulturno-obrazovnom i poslovnom okruženju.

Zadovoljstvo je ovdje vidjeti puno ljudi, osobito mladih koji su zainteresirani za Festival knjige, a uvjeren sam da ćemo njime potaknuti među mlađom populacijom upravo ono što je važno, odnosno da redovito čitaju i obrazuju se za ono što ih čeka u budućnosti. Zahvaljujem Ministarstvu, ministrici i Vladi Republike Hrvatske na potpori u organizaciji sajma, a značajan naravno veliki doprinos organizaciji dali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija – rekao je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Osijeka i saborski zastupnik Ivan Radić naglasio je da grad napreduje i gospodarski i kulturno te je naveo da je u planu izgradnja nove osječke gradske knjižnice. „Kulturu u Osijeku dižemo na jednu višu razinu, a upravo je Panonski festival knjige jedna od stvari koje tome daje značaj“ kazao je Radić i ocijenio da će sajam privući ne samo Osječane već i ljubitelje knjige iz drugih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja. Festival knjige se nastavlja i lagano postaje tradicija, a ponosni smo na bogat program Festivala za naše mlade i druge željne knjige. Gradonačelnik je kako je Grad ove godine u svom proračunu osigurao 1,2 milijuna eura za knjige za učenike osnovnih škola, koje će na početku školske godine dočekati i bilježnice, mape, atlasi i kutije za tehnički odgoj, i to ne samo za obavezne nego i za izborne predmete.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek svojim je dolaskom ponovo dala vjetar u leđa Panonskom festivalu knjige što dovoljno govori o njegovu značaju za Grad, regiju i čitavu Hrvatsku. „Ovogodišnji odaziv zaista je nadmašio sva očekivanja jer su svi izlagački prostori popunjeni, a tražili su se i dodatni kapaciteti za štandove. Mi smo također pokrenuli Mediteranski festival knjige u Splitu, čime je decentraliziran ovakav tip okupljanja, a što je na tragu provedbe strategije poticanja čitanja, istaknula je Obuljen Koržinek na otvorenju Festivala

U sljedećih pet dana osječki sajam knjige ugostit će zanimljive autorice i autore,  između ostalih publika će imati priliku čuti sve o novim naslovima Kristiana Novaka, Zorana Vakule, Svjetlana Junakovića, Borisa Rašete, Jagne Pogačnik, Glorie Lujanović, Slavka Sobina, Bogdana Diklića, Nenada Rizvanovića... Ovime naravno popis ne završava nego ga oplemenjuju brojna poznata književna ali i glazbena imena poput Sanina Karamehmedovića i Zorana Predina. Potonji će za posjetitelje Sajma, Osječanke, Osječane i sve posjetitelje grada Osijeka, na platou ispred Kulturnog Centra održati koncert na koji je ulaz slobodan.

Svoj utjecaj ove će godine Festival iskoristiti i za humanitarnu akciju koja će se provesti na inicijativu Glasa Slavonije, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Zajednicom nakladnika i knjižara, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i izlagačima festivala s ciljem opremanja knjižnom građom knjižnice Dnevne bolnice Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

 

 

 

 

 


Kontakt:

Srđan Lukačević
PFK PR 
095 900 5185
press@pfk.hr
osa.osijek@gmail.com

 

X