Cart Total Items (0)

Košarica

Ovogodišnji Panonski festival knjige najavili su zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a Slavko Kozina i glavna urednica programa Festivala Ivana Šojat. Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka. Partneri Festivala su Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Grad Osijek domaćin je Festivala koji se ove godine održava od 22. do 26. svibnja na gotovo 2000 četvornih metara Športske dvorane Gradski vrt s glavnim ciljem promocije knjige i pisane riječi te poticanja čitanja domaće i strane literature. „Prošlogodišnji Panonski festival knjige pokazao je kolika je jačina pisane riječi i ljubitelja književnosti knjige u gradu Osijeku i ne samo u gradu Osijeku, nego i na nivou naše cijele regije, naših zemalja u okruženju, a tako i ove godine nastavljamo u istom tonu. Stoga pozivamo sve naše sugrađane, sve žitelje Republike Hrvatske i zemalja u okruženju da dođu i provedu prekrasan i zanimljiv književni tjedan u gradu Osijeku, gdje promičemo kulturu čitanja, kulturu književnosti i pisane riječi, a posebno kod onih najmlađih.“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Crnković.

Ovogodišnji Panonski festival knjige spreman je posjetiteljima ponuditi 55 izlagača, brojne književne novitete,promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe, radionice, kvizove ali i koncert najavio je Kozina. „Osijek je se kao domaćin Panonskog festivala knjige pokazao kao pravi izbor iz više razloga. Osim što ga je publika prošle godine objeručke prihvatila, Osijek je zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Festival dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti te kao takav ostvaruje kulturni značaj za širu regiju kao svojevrsni Panonski bazen jer je taj identitet puno širi od Osijeka ili od same Hrvatske. U pet dana Festivala vidjet ćemo mnoge nove knjige i ideje, a sve počinje zagrijavanjem u Caffe baru Trica s pub kvizom. Svoj utjecaj ove će godine Festival iskoristiti i za humanitarnu akciju koja će se provesti na inicijativu Glasa Slavonije, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i izlagačima PFK-a s ciljem opremanja knjižnom građom knjižnice Dnevne bolnice Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.“

Urednice ovogodišnjeg programa PFK-a, Ivana Šojat i Ana Marić Laušin, pobrinule su se da program obiluje ponudom za sve uzraste. „Važno je naglasiti kako su Grad i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić snažan doprinos poticanju čitanja i promicanju važnosti knjige dali ustupivši Dvoranu u kojoj se održava Festival bez naknade. Na taj su način organizatorima olakšali oblikovanje programa, a izdavačima povoljnije cijene zakupa izložbenih prostora.“, istaknula je Šojat. „Ove godine imamo gotovo 60 programa, što je doista velika stvar, a imamo 28 programa za odrasle i 30 programa za djecu i mlade. Uz velika i vrlo aktualna imena koja dovodimo ove godine, važno je spomenuti i kako ćemo obilježiti 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić i doprinijeti da se ova naša velika spisateljica postavi na mjestu koje pripada, a to je svakako pijedestal književnosti namijenjene djeci, mladima, ali i odraslima.“ Uz prodajni dio sajma knjiga, urednica programa izdvojila je dio autora i autorica koje ove godine posjetitelji mogu očekivati na Festivalu. Drugi Panonski festival knjige između ostalih ugostit će tako Kristiana Novaka, Zorana Vakulu, Svjetlana Junakovića, Borisa Rašetu, Jagnu Pogačnik, Gloriu Lujanović, Slavka Sobina i Bogdana Diklića. Ovime naravno popis ne završava nego ga oplemenjuju brojna poznata književna ali i glazbena imena poput Sanina Karamehmedovića i Zorana Predina. Potonji će za posjetitelje Sajma, Osječanke, Osječane i sve posjetitelje grada Osijeka, na platou ispred Kulturnog Centra održati koncert na koji je ulaz slobodan.

Ulaz na Festival se ne naplaćuje.
Datum održavanja: 22-26/05
Lokacija održavanja PFK-a: Športska dvorana Gradski vrt Osijek
(Ul. Kneza Trpimira 23, 31000 Osijek)

Radno vrijeme:
SRI / ČET / NED 10-20H
PET/SUB 10-21H

 

 

 


Kontakt:

Srđan Lukačević
PFK PR 
095 900 5185
press@pfk.hr
osa.osijek@gmail.com

 

X