Cart Total Items (0)

Košarica

PANEL
NED, 26.5. u 11:00 sati / Glavna pozornica

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u  godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj. Od 1974. Udruga djeluje unutar Saveza muzejskih društava Hrvatske kao Podružnica za Slavoniju.

Već od te godine se javlja potreba formiranja Muzejskog društva Slavonije i Baranje budući da postoje pravni problemi oko registriranja udruge s podružnicama. Od 1991. djelovanje središnje udruge u Hrvatskoj je reducirano, dok je u Slavoniji i Baranji potpuno onemogućeno ratom. Godine 1997. osniva se Muzejska udruga Istočne Hrvatske kao samostalno strukovno udruženje.

Muzejska udruga istočne Hrvatske na Panonskom festivalu knjige predstavit će najnovija izdanja slavonskih muzeja. O muzejskom izdavaštvu razgovarat će predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske dr. sc. Marina Vinaj, glavna urednica Glasnika slavonskih muzeja, dr. sc. Mirna Šuljug i Ivana Knežević Križić autorica publikacije 80 godina izdavačke djelatnosti Muzeja Slavonije 1942.-2022.

X