Cart Total Items (0)

Košarica

Nakon što je prije nekoliko mjeseci najavljen, Panonski festival knjige (PFK) spreman je posjetiteljima ponuditi preko 40 izlagača, brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe i radionice.

Grad Osijek domaćin je Festivala koji se ove godine održava od 24. do 28. svibnja u 1900 četvornih metara sportske dvorane Gradski vrt s glavnim ciljem promocije knjige i pisane riječi te poticanja čitanja domaće i strane literature.

Posjetitelji će u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10.00 do 20.00 sati te u petak i subotu, nešto duže i opuštenije, od 10.00 do 21.00 sat moći uživati u novitetima i malo starijim naslovima te kupovati iste po izuzetno atraktivnim sajamskim cijenama koje se spuštaju i do 70 %.

Ulaz na Festival se ne naplaćuje.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Prema riječima Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, Osijek je kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju „zastavicu“ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Organizacija ovog Festivala u gradu Osijeku još je jedan pokazatelj kako se Osijek budi na više razina, a sam Panonski festival knjige „začin“ je koji dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti te kao takav ostvaruje kulturni značaj za širu regiju.

Potvrda navedenom jesu i višegodišnja nastojanja Ministarstva kulture i medija koji brojnim programima i financijskim podrškama osigurava razvoj knjige i nakladništva u cijeloj Hrvatskoj, dok primjetnim ulaganjima u obnovu i izgradnju knjižnica slavonskih županija stvara suvremene treće „dnevne boravke“ te omogućava širu dostupnost knjižne i neknjižne građe. Pokroviteljstvo nad Panonskim festivalom knjige logičan je slijed kojim Ministarstvo potvrđuje važnost knjige kao obrazovnog elementa, elementa zabave, ali i elementa koji u budućnosti osigurava ljude koji promišljaju.

Urednici ovogodišnjeg programa PFK-a, Ivana Šojat, Ádám Walkó te Ana Marić Laušin, pobrinuli su se da program obiluje ponudom za sve uzraste. Posebna pažnja posvetit će se djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživati u brojnim raznovrsnim literarnim, kreativnim, dramskim ili STEM radionicama. Uz prodajni sajam knjiga, Festival donosi zaljubljenicima u pisanu riječ bogat i raznolik program, u kojem vrlo važnu ulogu imaju upravo autorice i autori panonskog područja, program koji između ostalog donosi više o književnosti, gastronomiji i sportu.

Organizatori među iznenađenjima kojima najavljuju prvi dan Festivala izdvajaju Diplomatsku oluju Mate Granića dok će još jedan politički teškaš, Ivica Vrkić, posjetiteljima približiti aktere mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Brojne promocije, paneli i razgovori s autoricama i autorima obilježit će sve dane Festivala pa će tako na panelu o prijedlogu novog zakona o jeziku koji će održati pod naslovom Misli globalno, piši standardno, pričaj lokalno sudjelovati i sama ministrica Nina Koržinek-Obuljen, panel Slavonija u srcu i djelu donosi razgovor s Julijanom Matanović i Pavaom Pavličićem, a posjetitelji će imati priliku čuti i poznatog nogometaša Niku Kranjčara koji će sudjelovati u promociji biografije Cico tak imam te rad.

Razgovora s autorima zasigurno neće nedostajati, a već spomenutim predstavljanjima programska urednica Festivala, književnica Ivana Šojat, najavljuje Marka Gregura i njegov naslov Šalaporte, Đurđicu Čilić i Novi kraj, Zorana Žmirića i Hotel Wartburg, tu je i László Végel i njegova Nepokopana prošlost kao i Damir Karakaš i njegov najnoviji roman Potop.

Ovime naravno popis ne završava, no Šojat zaključuje pozivom svim Osječanima i njihovim gostima, kao i građanima drugih dijelova Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine da posjete Festival i pokažu da knjiga i dalje ima vjernu publiku… jer kako samo književnica ističe „Riječi poput karavana preko granica jezika prenose stanje duha“.

Dobrodošli na prvi Panonski festival knjige.


Kontakt:

Srđan Lukačević
PFK PR 
095 900 5185
press@pfk.hr
osa.osijek@gmail.com

 

X