Cart Total Items (0)

Košarica

Ovogodišnji Panonski festival knjige (PFK) spreman je posjetiteljima ponuditi preko 50 izlagača, brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe, radionice ali i koncert.

Grad Osijek domaćin je Festivala koji se ove godine održava od 22. do 26. svibnja u 1900 četvornih metara sportske dvorane Gradski vrt s glavnim ciljem promocije knjige i pisane riječi te poticanja čitanja domaće i strane literature.

Posjetitelji će u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10.00 do 20.00 sati te u petak i subotu, nešto duže i opuštenije, od 10.00 do 21.00 sat moći uživati u novitetima i malo starijim naslovima te kupovati iste po izuzetno atraktivnim sajamskim cijenama koje se spuštaju i do 70 %.

Ulaz na Festival se ne naplaćuje.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka. Važno je naglasiti kako su Grad i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić snažan doprinos poticanju čitanja i promicanju važnosti knjige dali ustupivši Dvoranu u kojoj se održava Festival bez naknade. Na taj su način organizatorima olakšali oblikovanje programa, a izdavačima povoljnije cijene zakupa izložbenih prostora. Partneri Festivala su Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Prema riječima Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, Osijek je se kao domaćin Panonskog festivala knjige pokazao kao pravi izbor iz više razloga. Osim što ga je publika prošle godine objeručke prihvatila, Osijek je zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Organizacija ovog Festivala u gradu Osijeku još je jedan pokazatelj kako se Osijek budi na više razina, a sam Panonski festival knjige „začin“ je koji dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti te kao takav ostvaruje kulturni značaj za širu regiju.

Potvrda navedenom jesu i višegodišnja nastojanja Ministarstva kulture i medija koje brojnim programima i financijskim podrškama osigurava razvoj knjige i nakladništva u cijeloj Hrvatskoj, dok primjetnim ulaganjima u obnovu i izgradnju knjižnica slavonskih županija stvara suvremene treće „dnevne boravke“ te omogućava širu dostupnost knjižne i neknjižne građe. Pokroviteljstvo nad Panonskim festivalom knjige logičan je slijed kojim Ministarstvo potvrđuje važnost knjige kao obrazovnog elementa, elementa zabave, ali i elementa koji u budućnosti osigurava ljude koji promišljaju.

Urednici ovogodišnjeg programa PFK-a, Ivana Šojat i Ana Marić Laušin, pobrinuli su se da program obiluje ponudom za sve uzraste. Posebna pažnja i ove će se godine posvetiti djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživati u brojnim raznovrsnim literarnim, kreativnim, dramskim ili STEM radionicama. Uz prodajni sajam knjiga, Festival donosi zaljubljenicima u pisanu riječ bogat i raznolik program, u kojem vrlo važnu ulogu imaju upravo autorice i autori panonskog područja, program koji između ostalog donosi više o književnosti, gastronomiji i sportu. Među iznenađenjima za odrasle, a kojima ujedno i najavljujemo Festival, izdvajamo dio autora i autorica koji će sigurni smo privući vašu pažnju svojim autorskim opusima ali i najnovijim književnim naslovima. Drugi Panonski festival knjige između ostalih ugostit će i Kristiana Novaka, Borisa Rašetu, Jagnu Pogačnik, Gloriu Lujanović i Bogdana Diklića. Ovime naravno popis atraktivnih autorica i autora ne završava nego ga oplemenjuju brojna poznata književna ali i glazbena imena poput Sanina Karamehmedovića i Zorana Predina. Potonji će za posjetitelje Sajma, Osječanke, Osječane i sve posjetitelje grada Osijeka, na platou ispred Kulturnog Centra održati koncert na koji je ulaz naravno slobodan. 

Na kraju ovog najavnog teksta glavna urednica programa, Ivana Šojat poziva posjetitelje iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine da posjete Festival i pokažu kako knjiga i dalje ima vjernu publiku… jer, ponavlja autorica svoju prošlogodišnju misao, „Riječi poput karavana preko granica jezika prenose stanje duha“. Dobro došli na drugi Panonski festival knjige.


Kontakt:

Srđan Lukačević
PFK PR 
095 900 5185
press@pfk.hr
osa.osijek@gmail.com

 

X