Cart Total Items (0)

Košarica

RAZGOVOR S AUTOROM – PROMOCIJA KNJIGE
ČET, 25.5. u 19 sati / Glavna pozornica

Predstavljaju: Kruno Lokotar i Helena Sablić-Tomić

Naklada: Hena Com, 2023.

Roman Šalaporte Marka Gregura ponajprije je priča i polemika o suvremenoj umjetnosti, anarhiji ukusa i orijentira, o bitci za smisao i mjesto pod zvijezdom.

Jerko, čovjek s ambicijom da bude umjetnik, grozničavo oboružan citatima o umjetnosti i smislu – ali bez vlastite umjetnosti – vraća se zbog sprovoda na rodni otok Prvić. Stjecajem vlastitih nevolja tu se duže zadržava, a onda biva zatočen zbog pandemije korone.

Nakon zagrebačkog potresa, koji joj je devastirao donjogradski stan, pridružuje mu se glumica Vanja sa svoje dvije male kćeri, žena koja ga je sa svim njegovim knjigama nedavno izbacila iz svog stana i života. Oko njih je živopisna galerija otočana, od tranzicijskih pobjednika i gubitnika do redikula i jednog magarca. I virovi uspomena koje traže bonacu.

Postupno, uglavnom kroz muke i sukobe, emotivne amplitude i umjetničko-konceptualne pokušaje koji znaju biti i banalni i komični, Jerko nalazi svoj novi identitet na staroj podlozi otoka i otočana. Jer realistički prikazan Prvić, baš kao i utopijski Baretićev Trećić – mijenja ljude.

Kruno Lokotar

***

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) autor je zbirke poezije Lirska grafomanija, knjiga priča Divan dan za Drinkopoly (Nagrada Prozak), Peglica u prosincu (Nagrada Ivan vitez Trnski), romana Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Nagrada Katarina Patačić), Mogla bi se zvati Leda i Vošicki (Nagrada Vladimir Nazor, nagrada Fric).

Djela su mu dramatizirana za Hrvatski radio i snimljena kao zvučne knjige.
Glavni je urednik časopisa Artikulacije, predsjednik organizacijskog odbora „Galovićeve jeseni“, urednik hrvatske književnosti u novinama Vijenac…

Tajnik je Društva hrvatskih književnika

X