Cart Total Items (0)

Košarica

RAZGOVOR S AUTOROM – PROMOCIJA KNJIGE
PET, 26.5. u 20 sati / Glavna pozornica

Predstavljaju: Kruno Lokotar i Saša Drinić

Naklada: Disput, 2022.

“Novi kraj” je roman fragmentarne kompozicije, koji može biti čitan i kao zbirka priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. U romanu, koji bismo uvjetno mogli nazvati autofikcijskim, premrežavanjem melankolije i vitalnosti kreirana je mreža jednog života i svijeta kakav znamo iz stvarnosti, svoje i one koju žive naši bližnji.

“Novi kraj” je priča o konačnostima koje odgađamo sve dok za to imamo snage i razloga i o počecima koje izmišljamo kako bismo neumitnost krajeva lakše podnijeli. Pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovom trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i zadnjeg početka.

“Novi kraj” u tematskom, motivskom i stilskom pogledu svojevrsni je nastavak autoričina knjižnog prvenca, zbirke priča “Fafarikul”, jedino što je ovdje dominantno izdvojena jedna od mnoštva pripovjednih linija, a to je davno započet i nikad dovršen razgovor pripovjedačice s majkom, njen oproštaj s njom kao pripremna inačica onoga konačnoga. U toj presudnoj dionici roman prati autoričino nadvremensko putovanje od trenutka kada saznaje da joj je mama teško bolesna i osvještava si da im zajedničko vrijeme curi, usputno nam nudi crtice iz njena življenja u vječnom sada, koje se isprepleću s gotovo svakotjednim petosatnim vožnjama na relaciji Zagreb–Vitez u posjet majci i susretima s vlastitom budućom prošlošću, donosi prizore iz majčine prošlosti koje pripovjedačica uz njeno uzglavlje diskretno zapisuje na papir, suočava nas s nužnošću da se naviknemo na ono na što se ne možeš nikad naviknuti, i vodi sve do katarzičnog mirenja s time da kada nam neka draga osoba umre, ipak ostaje naša priča o njoj.

***

Đurđica Čilić rođena je 1975. godine u Livnu, u BiH, odrasla u Vitezu, školovala se u Vitezu, Zenici, Zagrebu i poljskim Katowicama. Diplomirala je studij polonistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirala i doktorirala.

Od 2000. godine radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz povijesti poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Akademske 2021/22. radila je i kao gostujuća profesorica na Sveučilištu u Katowicama. Piše znanstvene i stručne radove o poljskoj književnosti, prevodi suvremenu poljsku prozu i poeziju.

Objavila je znanstvenu studiju o poljskoj poeziji 20. stoljeća „Tri lica autora. Miłosz, Różewicz, Herbert“ i dvije knjige autofikcijske proze Fafarikul, Disput, Zagreb 2020. i Novi kraj, Disput 2022. Prevela je knjige Olga Tokarczuk, Adama Zagajewskog, Wisławe Szymborske, Bronke Nowicke…

X