Cart Total Items (0)

Košarica

RAZGOVOR S AUTOROM – PROMOCIJA KNJIGE
SUB, 27.5. u 18:30 sati / Glavna pozornica

Predstavljaju: Kruno Lokotar

Naklada: Laguna, Beograd 2023.

Završnica sage započete romanom U potpalublju

Sapunska opera Cloaca Maxima, knjiga IV

Roman Duhovi, završnica tetralogije Cloaca Maxima, predstavlja uzbudljiv književni kaleidoskop naše stvarnosti u rasponu od čitava tri stoljeća, počevši od perioda obilježenog tragedijom koju je Vladimir Arsenijević oslikao u svom prvom romanu U potpalublju. Apsolutni bestseler devedesetih, ovjenčan Ninovom nagradom, doživio je kultnu kazališnu adaptaciju i prijevod na dvadeset jezika, čime je nedvosmisleno označio jedno vrijeme i pogled jedne generacije na sebe, kao i na prilike koje su je fatalno obilježile.

Četvrta knjiga Arsenijevićeve sage zahvaća dalje i dublje od mračnog posljednjeg desetljeća 20 stoljeća. Uzimajući sadašnjost ljeta 2020. godine i smrt majke kao polaznu osnovu, ova pripovijest oživljava različite vremenske rukavce koji su utjecali na njene mnogobrojne junake, čineći to u epskom zamahu i već dobro nam poznatim glasom Naratora, koga u ovoj knjizi zatječemo kao gotovo šezdesetogodišnjaka i udovca. Neumorno, posvećeno i precizno, on bilježi osobno dragocjeno svjedočanstvo o prošlosti koja to zapravo nije, svjedočanstvo koje se, ma koliko bilo intimno, zahvaljujući vrhunskoj književnoj alkemiji ujedno tiče i svih nas na ovim prostorima.

***

Vladimir Arsenijević (Pula, 1965.), pisac a ujedno osnivač i kreativni direktor Udruženja KROKODIL, najpoznatijeg po istoimenom regionalnom književnom festivalu. Pokrenuo je nakladničku kuću Rende kao i nakladničku kuću audioknjiga Reflektor, a radio je i kao urednik u VBZ-Beograd, beogradskoj podružnici jednog od najvećih hrvatskih nakladnika. Objavio je sljedeće naslove: U potpalublju (prvi dio tetralogije Cloaca Maxima, 1994.), Anđela (drugi dio navedene tetralogije, 1997.), Meksiko – ratni dnevnik (2000.), Išmail (ilustrirani roman u suradnji s crtačem Aleksandrom Zografom, 2004.), Predator (2008.), Jugolaboratorija (2009.), Minut – Put oko sveta za 60 sekundi (u suradnji s ilustratoricom Valentinom Broštean, 2011.), Let (2013.), Ovo nije veselo mesto (2014.), Ti i ja, Anđela (remake knjige Anđela, 2016.), Ka granici (treći nastavak tetralogije Cloaca Maxima, 2018.). Četvrti i posljednji nastavak ove tetralogije, pod nazivom Duhovi izašao je nedavno iz tiska. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika. Dobitnik je NINove nagrade (1994.), Sterijine nagrade (1996.) te Nagrade Narodne biblioteke Srbije za knjigu godine (2011.). Živi u Beogradu.

Fotografija: Imre Szabo

X