Cart Total Items (0)

Košarica

SUB, 27.5. u 12 sati / Kulturni centar Osijek


Radovi umjetnika (kratki pregled):

Pogledajte više…


O autoru:

Hrvoje Marko Peruzović, rođen je 28. travnja, 1971. godine u Zagrebu. Završio grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa prof. Ðuro Seder). Studijski boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Član je HZSU-a i HULU-a Split.

Osim slikarstva bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao je na tridesetak samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

O njegovom radu pisali su Josip Depolo, Tonko Maroević, Ive Šimat Banov, Darko Schneider, Stanko Špoljarić, Vladimir Rismondo ml., Andro Filipić, Đuro Vanđura, Iva Koerbler, Tonči Šitin, Nevenka Nekić, Vinicije Lupis, Anamarija Stibilj Šajn, Nives Marvin, Toni Horvatić, Vlasta Tolić, Mirela Duvnjak, Sanda Bajzek Stanačev, Elizabeta Wagner, Igor Brešan, Miona Muštra i dr.

Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti.

Njegov je stil svojedobno prepoznao i književni urednik Kruno Lokotar, koji je upravo Peruzoviću dodijelio nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama, koja se dodjeljuje u sklopu zadarskog festivala književnosti KaLibar. Ujedno je bio i prvi dobitnik te nagrade, na temelju čega mu je Jesenski&Turk izdao knjigu pjesama “Nekoga moramo voljeti (kako na webu tako i na zemlji)”; naslovnicu krasi, inače, slika skarabeja pred raznobojnim krugom.

O njegovom pisanju, Lokotar je, prigodom izdavanja knjige, ustvrdio kako “Peruzović piše običnim vokabularom o svojoj svakodnevici, o svakodnevici kompleksnog čovjeka: pjesnika, slikara, prijatelja, poštovatelja, promatrača, vjernika”.

Tvrdnju o Peruzovićevoj kompleksnosti, možemo primijeniti i na slikarstvo. Slike su ovog umjetnika, naime, vrlo različite.

Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

 

X